BINA PURI BINA PURI CATAT PEMULIHAN DENGAN KEUNTUNGAN BERSIH SEBANYAK RM14.38 JUTA SELEPAS 16 SUKU TAHUNAN RUGI

Biz Digest
3 min readMay 31, 2024

--

Kumpulan berada pada kedudukan kukuh selepas penyelesaian skim kreditor dan kini sedang berusaha untuk menambah buku tempahan

KUALA LUMPUR, 31 MEI 2024 — Bina Puri Holdings Bhd (“Bina Puri” atau “Kumpulan”) telah melengkapkan sepenuhnya pemulihan prestasi kewangannya dengan mencatat keuntungan bersih sebanyak RM14.38 juta untuk suku ketiga yang berakhir pada 31 Mac 2024 (“Q3FY24”), selepas enam belas suku tahunan berturut-turut mencatatkan kerugian, yang mana kebanyakannya disumbangkan oleh segmen pembinaan.

Pada suku yang sama tahun kewangan 2023, Kumpulan mencatatkan kerugian bersih sebanyak RM16.81 juta. Pendapatan pada Q3FY24 juga meningkat sebanyak 57.68% tahun ke tahun kepada RM49.63 juta.

Bagi keseluruhan sembilan bulan, Bina Puri telah mengecilkan kerugian bersihnya kepada RM11.15 juta daripada RM54.31 juta sebelum ini. Pendapatan juga meningkat sebanyak 39.9% kepada RM136.62 juta sepanjang tempoh yang sama.

Prestasi Kumpulan yang lebih baik ini terutamanya didorong oleh kesan positif skim cadangan antara Bina Puri Sdn Bhd (BPSB), anak syarikat milik penuh syarikat, dan skim kreditor. Skim ini telah diluluskan oleh Mahkamah Tinggi Malaya pada 24 Januari 2024 dan diperlukan untuk membolehkan Kumpulan menyusun semula kewangan dan memulihkan situasi kewangannya.

Aktiviti pembinaan dan keadaan pasaran hartanah yang lemah akibat gangguan teruk terhadap persekitaran operasi keseluruhan yang disebabkan oleh pelaksanaan perintah kawalan pergerakan (PKP) telah memberi kesan besar terhadap prestasi kewangan Kumpulan dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

Dalam perspektif ini, pada tahun kewangan 2020, 2021, dan 2022, bahagian pembinaan melaporkan kerugian sebelum cukai masing-masing sebanyak RM39.2 juta, RM49.7 juta, dan RM33.3 juta, menyumbang kepada kerugian bersih Kumpulan masing-masing sebanyak RM10.4 juta, RM62.4 juta, dan RM71.9 juta.

Penyelesaian skim pemiutang ini telah dicerminkan dalam keputusan terkini Bina Puri. Untuk sembilan bulan hingga 31 Mac 2024, sektor pembinaan mencatatkan kerugian sebelum cukai sebanyak RM10.57 juta, peningkatan ketara daripada kerugian RM64.49 juta yang dicatatkan dalam tempoh yang sama tahun sebelumnya.

Perniagaan teras Bina Puri merangkumi pembinaan, pelaburan dan pembangunan hartanah, operasi kuari dan bekalan kuasa.

Bina Puri holdings Berhad Pengarah Urusan Kumpulan Kevin Chai Chan Tong

“Selepas bertahun-tahun kerugian akibat sektor pembinaan yang suram dan masalah kewangan sebelumnya, yang tempoh terburuk telah berlalu dan prospek industri kelihatan lebih cerah, didorong oleh pemerolehan kerja yang kukuh dalam sektor awam dan swasta,” kata Pengarah Urusan Kumpulan, Kevin Chai. “Kami telah berjaya menyelesaikan pembangunan One Jesselton, Kota Kinabalu dan 1Puri Commercial Centre, Kuching dalam separuh kedua tahun kewangan 2024 dan fokus kami kekal pada penyelesaian projek-projek yang sedang berjalan dengan cara yang tepat pada masanya dan efisien. Kami juga sedang giat mencari peluang perniagaan baru, bukan sahaja untuk mencapai kestabilan kewangan dan menambah buku tempahan kami, tetapi juga untuk membina semula dan menghidupkan kembali Bina Puri sebagai gergasi pembinaan dan infrastruktur seperti dahulu.

”Melihat ke hadapan, Chai menjangkakan segmen pembinaan akan menunjukkan prestasi yang memuaskan. Kumpulan akan terus berhati-hati dalam urusan perniagaan dan melaksanakan pelbagai langkah untuk meningkatkan kecekapan operasi, bertujuan untuk mencapai kestabilan dan kemampanan kewangan merentasi perniagaan-perniagaannya.

***

--

--