FUJIFILM MELANCARKAN FUJINON LENS GF500MMF5.6 R LM OIS WR

Biz Digest
3 min readMay 30, 2024

--

· Memperkenalkan lensa telefoto siri GFX yang memperluas jangkauan penggambaran.

· Dengan reka bentuknya yang ringan, penstabilan imej yang mantap, dan autofokus yang pantas serta tepat, ia membuka lembaran baru untuk fotografi super telefoto

FUJINON Lens GF500mmF5.6 R LM OIS WR
Dengan FUJIFILM GFX100 II

Petaling Jaya — FUJIFILM Malaysia (Pengarah Urusan: Kensuke Aragane) mengumumkan pelancaran “FUJINON Lens GF500mmF5.6 R LM OIS WR” (GF500mmF5.6 R LM OIS WR) pada Jun 2024. Lensa baru ini menyertai rangkaian lensa GF, iaitu lensa tukar ganti untuk Siri GFX kamera digital tanpa cermin Fujifilm yang dilengkapi dengan sensor format besar*1 dengan ukuran kira-kira 1.7 kali ganda sensor format penuh 35mm.

From second left:
1. FUJIFILM (Malaysia) Sdn. Bhd. Electronic Imaging & Instax Division Senior Sales and Marketing Manager Thomas Kwan (关颂熹)
2. FUJIFILM (Malaysia) Sdn. Bhd. Managing Director Kensuke Aragane (荒金健介)
3. FUJIFILM Asia Pacific Pte. Ltd. Regional Imaging Solution Division General Manager Takahiro Igarashi (五十嵐孝啓)

Aragane berkongsi bahawa, “GF500mmF5.6 R LM OIS WR adalah lensa primer super telefoto yang mampu mengambil gambar sehingga 500mm (setara dengan 396mm dalam format 35mm), menjadikannya yang terpanjang*2 dalam rangkaian lensa GF. Apabila digabungkan dengan Fujinon Teleconverter GF1.4X TC WR, yang meningkatkan panjang fokus lensa, ia mencapai panjang fokus maksimum 700mm (setara dengan 554mm dalam format 35mm). Walaupun merupakan lensa super telefoto, ia hanya mempunyai berat kira-kira 1,375g*3 dan menawarkan mobiliti yang tinggi.

Gabungan prestasi telefoto yang mantap daripada GF500mmF5.6 R LM OIS WR dan resolusi tinggi yang menjadi kelebihan siri GFX menghasilkan kesan sinergi yang membolehkan penggambaran butiran halus dengan tepat. Lensa ini berupaya dengan tepat menangkap keringat yang melayang dari atlet semasa momen penting dalam sukan, kedutan pada kulit haiwan liar, dan bulu burung, membawa kepada tahap realisme dan butiran yang tidak dapat dipersepsikan dengan mata kasar.”

Dengan mengecilkan saiz biasa lensa super telefoto yang besar dan berat, serta mencapai autofokus berkelajuan tinggi dan berprestasi tinggi, siri GFX membolehkan fotografi super telefoto dalam sukan, kehidupan liar, dan fotografi burung, di mana mobiliti yang tinggi diperlukan. Selain itu, dengan meningkatkan ketepatan pengesan penstabilan imej dan reka bentuk mekanikal yang optimum, ia mencapai mekanisme penstabilan imej yang mantap dengan sehingga 6.0-stop*4. Anda boleh dengan selesa menikmati penggambaran menggunakan tangan dalam julat super telefoto yang mencabar di mana gegaran kamera lebih mungkin berlaku. Dengan menggabungkan siri GFX dengan GF500mmF5.6 R LM OIS WR, yang biasanya digunakan untuk fotografi super telefoto yang dikuasai oleh kamera format penuh 35mm, ia membuka peluang baru dan membolehkan gambaran yang belum pernah ada sebelum ini.

*1 Sebuah sensor imej yang mengukur 55mm secara diagonal (43.8mm x 32.9mm) dan kira-kira 1.7 kali lebih besar daripada sensor format penuh 35mm

*2 Seperti pada 16 Mei 2024.

*3 Tidak termasuk penutup lensa, hud, dan pemasangan tripot.

*4 Mengikut piawaian CIPA, arah pitch/yaw.

***

--

--