FUJIFILM MELANCARKAN KAMERA DIGITAL TANPA CERMIN “FUJIFILM GFX100S II”

Biz Digest
3 min readMay 30, 2024

--

· Teringan dalam siri GFX dengan sensor 102MP berkelajuan tinggi

· IBIS yang mantap dan AF yang tepat menyediakan kualiti imej yang tiada tandingannya

FUJIFILM GFX100S II
Dengan FUJINON Lens “GF32–64mmF4 R LM WR”

Petaling Jaya — FUJIFILM Malaysia (Pengarah Urusan: Kensuke Aragane) mengumumkan pelancaran model terbaru kamera digital tanpa cermin “siri GFX,” “FUJIFILM GFX100S II” (GFX100S II), dilengkapi dengan sensor format besar*1 kira-kira 1.7 kali lebih besar daripada sensor penuh 35mm. Tempoh pra-pesanan adalah antara 16 Mei hingga 16 Jun di mana pelanggan yang berminat akan layak untuk promosi pra-pesanan; Dengan pembelian badan GFX100S II pada harga RM26,888, pelanggan layak menebus hadiah percuma bernilai RM5,235 secara keseluruhan.

GFX100S II dilengkapi dengan sensor kelajuan tinggi 102MP yang baru dibangunkan, “GFX 102MP CMOS II,” dan pengolah imej kelajuan tinggi terkini, “X-Processor 5,” yang kesemuanya diletakkan dalam badan kompak berat kira-kira 883g*2, menjadikannya yang teringan dalam siri tersebut. Kamera digital tanpa cermin ini membolehkan anda menikmati tahap kualiti imej yang luar biasa dengan mudah.

From second left:
1. FUJIFILM (Malaysia) Sdn. Bhd. Electronic Imaging & Instax Division Senior Sales and Marketing Manager Thomas Kwan (关颂熹)
2. FUJIFILM (Malaysia) Sdn. Bhd. Managing Director Kensuke Aragane (荒金健介)
3. FUJIFILM Asia Pacific Pte. Ltd. Regional Imaging Solution Division General Manager Takahiro Igarashi (五十嵐孝啓)

Aragane dengan bangganya berkata, “GFX100S II tidak hanya menawarkan ekspresi tona yang kaya dan keupayaan rendering tiga dimensi, yang diperoleh melalui ciri-ciri unik sensor format besar, tetapi ia juga dilengkapi dengan pengesanan subjek berasaskan AI, yang sangat berbeza berbanding pendahulunya*3. Dengan AF yang pantas dan sangat tepat serta kelajuan tembakan berterusan yang ditingkatkan sehingga 7.0 bingkai per saat*4, ia dapat mengambil gambar subjek bergerak dengan tepat seperti tidak pernah sebelumnya. Fungsi penstabilan imej dalam badan juga telah diperbaiki, mencapai maksimum 8-stop*5 prestasi 5-axis, yang terbaik dalam siri tersebut.”

Dengan ciri-ciri ini yang dipadatkan ke dalam badan yang ringan dan kompak iatu kira-kira 883g, anda dapat menikmati kualiti imej luar biasa GFX dalam pelbagai situasi. Dalam prestasi video, anda dapat merekod video 4K/30P yang bertenaga dan lancar, membolehkan penghasilan video berkualiti tinggi.

GFX100S II menyediakan bukan sahaja kepada jurufoto profesional tetapi juga kepada penggemar yang ingin meneroka dunia fotografi format besar dengan keupayaan penghasilan imej yang mengagumkan dan mobiliti yang diperbaiki. Ia menawarkan kenikmatan dan keseronokan fotografi kepada pelbagai pengguna.

*1 Sensor imej dengan panjang diagonal 55mm (lebar 43.8mm x tinggi 32.9mm), yang mempunyai kira-kira 1.7 kali bidang sensor format 35mm.

*2 Termasuk bateri dan kad memori.

*3 FUJIFILM GFX100S.

*4 Apabila menggunakan shutter mekanikal.

*5 Mengikut piawaian CIPA yang mematuhi arah putaran, dengan “Fujinon Lens GF63mmF2.8 R WR” tersedia.

***

--

--