HAILY RAIH KONTRAK RM17.5 JUTA DARIPADA MAH SING UNTUK MEMBINA 108 UNIT RUMAH DUA TINGKAT

Kontrak terbaru ini meningkatkan nilai keseluruhan projek berterusan Haily kepada RM578.12 juta

Biz Digest
3 min readSep 8, 2022

JOHOR, 8 September 2022 — Syarikat pembinaan Haily Group Berhad (“Haily” atau “Kumpulan”) telah memenangi kontrak kedua bernilai RM17.5 juta daripada Mah Sing Group Bhd dalam masa kurang setahun untuk membina 108 kediaman bertanah bagi perbandaran intergrasi terbesarnya di Gerbang Timur Iskandar Malaysia . Kontrak baharu ini menandakan keyakinan pemaju terpuji seperti Mah Sing terhadap kualiti kerja Kumpulan dan rekod prestasi yang terbukti.

Anak syarikat milik penuh Haily, Haily Construction Sdn Bhd, pada 7 Sept 2022 telah menerima Surat Anugerah (“LoA”) daripada Meridin East Sdn Bhd, anak syarikat milik penuh Mah Sing, untuk pembinaan Parcel 2H3 Meridin. perbandaran timur. LoA itu melibatkan pembinaan 108 unit rumah teres dua tingkat 18’ x 70’ di Plentong, Johor.

Projek pembinaan akan mengambil masa selama 16 bulan, dengan tarikh mula akan dimaklumkan oleh Pegawai Penguasa projek. Kontrak ini adalah “Kontrak Harga Tegas” dan tidak akan tertakluk kepada sebarang turun naik kos selain daripada perubahan yang dibenarkan di bawah syarat kontrak.

Menyingkap kembali, kontrak pertama yang dimenangi Haily daripada Mah Sing bernilai RM24.5 juta dan melibatkan pembinaan 155 rumah teres dua tingkat untuk perbandaran Meridin East.

Pengasas dan Pengarah Eksekutif Haily Group Berhad Encik See Tin Hai

Mengulas mengenai kontrak itu, Pengasas dan Pengarah Eksekutif Haily Group Berhad Encik See Tin Hai berkata: “Ini adalah satu pencapaian bagi Kumpulan kerana kami memberi tumpuan untuk mengukuhkan status kami untuk berada di barisan hadapan kontraktor terkemuka Johor. Kami amat berterima kasih menerima LoA daripada Mah Sing, salah satu pemaju hartanah terbesar negara. Pencapaian ini sejajar dengan pertumbuhan masa depan kami untuk mengukuhkan lagi kedudukan kami dalam industri pembinaan.”

Melangkah ke hadapan, Kumpulan menjangkakan prestasinya akan didorong oleh projek pembinaan sedia ada yang sedang berjalan serta projek pembinaan baharu yang dijangka akan diperoleh. Kumpulan berpendapat bahawa keputusan kewangannya untuk tahun kewangan berakhir 31 Disember 2022 akan kekal menggalakkan.”

“Dengan pemerolehan pekerjaan terkini, buku pesanan kami terdiri daripada 24 projek yang sedang berjalan dengan jumlah nilai kontrak RM578.12 juta, yang dijangka siap secara berperingkat antara 2022 dan 2024,” tambahnya.

Haily Construction Sdn Bhd

Sebagai imbasan, Haily Construction pada 24 Januari 2022 memperoleh kontrak RM41.28 juta daripada Country View Resources Sdn Bhd untuk pembinaan Fasa 1 Pembangunan Strata Resort Pelancong yang terletak di Aurora Sentral, Pulai, Johor. Kontrak itu merupakan kontrak terbesar Kumpulan yang dimenangi sejak penyenaraiannya di Pasaran ACE pada Julai 2021.

Selain itu, Kumpulan juga telah memperoleh beberapa kontrak pada 2021 termasuk kontrak RM40.67 juta daripada Austin Senibong Development Sdn Bhd untuk membina 99 unit pejabat kedai tiga tingkat di Tebrau, Johor, kontrak RM14.57 juta daripada Nice Frontier Sdn Bhd untuk projek perumahan komuniti di Kulai dan kontrak RM23.7 juta untuk projek kediaman daripada Factor Synergy Sdn Bhd.

***

--

--