HAILY RAIH PROJEK BERNILAI RM64 JUTA UNTUK PERBANDARAN MAH SING DI JOHOR

Biz Digest
3 min readDec 5, 2023

Salah satu kontrak terbesar Haily setakat ini dan projek utama kelimanya diperoleh tahun ini

KULAI, 05 Disember 2023 — Ahli kerja-kerja pembinaan Haily Group Berhad (“Haily” atau “Kumpulan”) telah memperoleh kontrak pembinaan RM64 juta daripada Meridin East Sdn Bhd (“Meridin East”), anak syarikat milik penuh Mah Sing Group Berhad ( “Mah Sing”), untuk membina 327 unit kediaman dan 2 pencawang TNB untuk perbandaran Meridin East di Johor Bahru. Kontrak ini, merupakan antara projek terbesar Haily setakat ini dan merupakan projek utama kelima yang diraih oleh Kumpulan tahun ini, menjadikan jumlah nilai kontrak projek sebanyak RM697.51 juta.

Pada 5 Disember 2023, anak syarikat milik penuh Haily, Haily Construction Sdn Bhd telah menerima Surat Anugerah daripada Meridin East untuk pembinaan 327 unit rumah teres dua tingkat dan 2 pencawang TNB.

Kediaman yang setiap satunya berukuran 20’ x 70’ dan 2 pencawang TNB itu akan ditempatkan di Parcel 2G perbandaran Meridin East di Taman Bestari Perdana, Mukim Plentong, Daerah Johor Bahru di negeri Johor. Kontrak Haily membabitkan Parcel 2G1 dan Parcel 2G2, dengan 157 unit dan 1 pencawang TNB akan dibina di Parcel 2G1, manakala baki 170 unit dan 1 pencawang TNB akan dibina di Parcel 2G2. Kontrak itu dijadualkan siap dalam tempoh 15 bulan dari tarikh permulaan Parcel 2G1 dan Parcel 2G2, yang mana akan ditentukan kemudian.

Pengasas dan Pengarah Eksekutif Haily Group Berhad En. See Tin Hai berkata:

“Kami berbesar hati untuk meraih satu lagi kontrak daripada Mah Sing Group, salah satu pemaju hartanah terkemuka di Malaysia. Kita sedia maklum, Meridin East merupakan pembangunan perbandaran campuran terbesar di Mah Sing, dengan jumlah keluasan tanah 1,313 ekar. Kami berbangga menjadi sebahagian daripada projek ini.

Kumpulan terus mendapat manfaat daripada kepercayaan dan reputasi yang telah kami bina selama ini, terutamanya dalam keupayaan kami untuk memberikan perkhidmatan yang cemerlang dan mengekalkan standard mutu kerja yang tinggi.

Dengan ini, saya percaya kami berada di kedudukan selesa untuk meneruskan kebangkitan aktiviti dalam sektor pembangunan hartanah Johor.

Di samping itu, sejak dua tahun lepas Johor telah berjaya meraih pelaburan besar dalam sektor minyak dan gas, pusat data dan projek pembuatan. Ini merupakan petanda baik bagi ekonomi Johor, yang mana tuahnya sepatutnya menular kepada pembangunan hartanah dan aktiviti pembinaan juga.

Setakat tahun ini, kami telah memperoleh jumlah kontrak bernilai RM272.15 juta, yang jauh melebihi apa yang kami perolehi untuk keseluruhan tahun 2022. Kami menyasarkan untuk terus membina momentum ini dengan mendapatkan lebih banyak projek bernilai tinggi.”

Ekonomi Malaysia semakin pulih dengan mantap daripada wabak COVID-19, Haily telah memperoleh beberapa kontrak penting, mengukuhkan kedudukannya sebagai salah satu kontraktor terkemuka Johor.

Kontrak utama yang disandang oleh Kumpulan tahun ini termasuk, antara lain, kontrak pembinaan RM53.80 juta daripada Tasek Maju Realty Sdn Bhd untuk membina 170 unit kediaman untuk perbandaran Taman Mutiara Maju; kontrak RM32.66 juta untuk pembinaan 186 unit kediaman di perbandaran Bandar Putra daripada Nice Frontier Sdn Bhd, ahli kepada IOI Properties Group Berhad; kontrak RM78.28 juta untuk pembinaan 262 unit unit kediaman di Pontian, Johor daripada anak syarikat Gadang Holdings Berhad, Mandy Corporation Sdn Bhd; dan kontrak RM37.85 juta untuk pembinaan 77 hartanah komersial untuk pembangunan Crest@Austin untuk Austin Senibong Development Sdn Bhd.

Kegiatan utama Kumpulan sebagai kontraktor utama yang terlibat dalam pembinaan bangunan kediaman dan bukan kediaman di Wilayah Selatan Semenanjung Malaysia, khususnya Johor. Ia juga terlibat dalam penyediaan jentera pembinaan serta aktiviti pertanian iaitu mengurus dan menuai durian dan buah-buahan lain.

***

--

--